΄Oλα τα ΡΑΙΧ του κόσμου, οι Σημαίες κι ένα μεγάλο ΟΧΙ.
Η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία , το Α’ Ράιχ, ο Μπίσμαρκ , ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος , ο Καπιταλισμός , το Bauhaus , το Γ’ Ράιχ και το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Κόμμα , έφεραν την πτώση του προσώπου που το ανέδειξε. Έφεραν την ήττα του Υπερανθρώπου του Νίτσε και η θραύση κρυστάλλων του Ολοκληρωτισμού γέννησε τον άσβεστο φόβο στα κομμένα μυαλά των ανθρώπων του.
Φύρερ & Ντούτσε. Δυο πρόσωπα για μια ΕΜΜΟΝΗ ΙΔΕΑ.
Σωά , η αλησμόνητη λέξη, έτσι όπως ορίζουν οι Εβραίοι το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ . ΝΑΖΙ, το κίνημα της εξουσίας και η αλησμόνητη λέξη όλων των υπολοίπων.
Κι όμως ο Ολοκληρωτισμός γεννήθηκε σε Καπιταλιστικό σύστημα, σε Βιομηχανοποιημένες οικονομίες και Δημοκρατικές κοινωνίες. Κάθε σχηματισμός ως ολότητα ενέχει βαθμό Δημοκρατίας , ελευθερίας και ολοκληρωτισμού. Γιατί όχι και Φασισμού. Ακόμη όμως και στη Δημοκρατία υπάρχουν μηχανισμοί καταπίεσης , καταστολής , προκειμένου να ασκηθεί η ΕΞΟΥΣΙΑ και να διατηρηθεί η Υποδούλουση των πολλών . Όσο ορθολογικά οργανωμένος κι αν είναι ο κοινωνικός βίος επιβάλλει κάποιο αυτονόητα αποδεκτό ποσοστό ελευθερίας χάριν αποδοτικότητας της παραγωγής και των διοικητικών θεμάτων (Habermas). Όταν συγκροτούμε κοινωνίες, έλεγε ο ίδιος, ανάγουμε το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ. Ειδάλλως , ακόμη και σε φιλελεύθερη οικονομία ενός καλά οργανωμένου συστήματος ευδοκιμούν φαινόμενα Προπαγάνδας, Ιμπεριαλισμού, Φασισμού.

Ο U. ECO μιλώντας για τον εθνικισμό και για τον αρχέγονο φασισμό (ως κάτι που προϋπάρχει από την γέννηση) αναφέρει πως Ο φασισμός εκμεταλλεύεται την ατομική και κοινωνική απογοήτευση. Όλα τα φασιστικά κινήματα του παρελθόντος αξιοποίησαν την εξαθλίωση και την πολιτική απογοήτευση που προκάλεσαν, ιδίως στα μεσαία κοινωνικά στρώματα, οι οικονομικές κρίσεις. Επίσης αναφέρει ότι, οι άνθρωποι που δεν έχουν ξεκάθαρη κοινωνική ταυτότητα προβάλλουν ως μοναδικό τους προνόμιο την ΚΟΙΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ . Αυτή είναι η απαρχή του Εθνικισμού που για να επιβιώσει έχει ανάγκη από ΕΧΘΡΟΥΣ . Το μόνο εύκολο στη σύγχρονη κοινωνία μας είναι να εντοπίσεις , να βρεις ή και να γεννήσεις έναν εχθρό. Το δύσκολο είναι να δημιουργήσεις έναν φίλο ( ανάγετέ το και σε ατομικό επίπεδο) .
Όταν μένουμε στο Φαντασιακό ακυρώνουμε την πραγματικότητα. Όταν στεκόμαστε στα σύμβολα (σημαίες, θυρεοί) διαφθείρονται τα μυαλά. Όταν προσκολλούμαστε σε πίστεις (Θεούς , Αγίους) και σε έννοιες ( έθνος, αυτοκρατορία ) αφορίζεται η σκέψη και το ελεύθερο πνεύμα. Οδηγούμαστε σε καταστολή, σε καταστροφή , σε αφανισμό. Έχουμε τη δύναμη και γνωρίζουμε πώς να εκφέρουμε και πως να λέμε ΟΧΙ !! Όχι στο μίσος. ΟΧΙ στην Ενοχή. ΟΧΙ στο τυχαίο και το Μοιραίο. ΟΧΙ στην κοροϊδία. ΟΧΙ στο μαρασμό. ΟΧΙ στην εκδίκηση. ΟΧΙ στην απαξίωση.
Να απαντήσω όμως και στο μικροφασίστα της γειτονιάς μας. Της γειτονιάς σου, της γειτονιάς μου. Αυτόν που τρέφει καλά μέσα στο σώμα της η κοινωνία και στα σπλάχνα της συνεχίζει να μεγαλώνει . Νομίζοντας η ίδια πως τον ανδρώνει να γίνει πολίτης - πολεμιστής ηθικής γίνεται οπλίτης και ξεχνά να νικά δίνοντας μάχες θάρρους προτιμά όμως να κερδίζει πολέμους με μόνο όπλο τη διαφθορά.



Στο μικροφασιστάκο του Άργους , Αντιδήμαρχο της πόλης- κράτους του που η ορμή του θανάτου τον έχει ευνουχίσει λέω ένα «ΟΧΙ κε αντιδήμαρχε» δεν βγάζεις εσύ τους λόγους σου, δεν ρητορεύεις εσύ φιλιππικούς. Αυτά στα γράφουν οι από κάτω (όπως τους θεωρείς) . Ο λαός (που για σένα είναι η φυλή σου)είναι εκείνος που σε ανέβασε στους ώμους του τώρα θέλεις να τον θάψεις μπρος στον φόβο μην και αφυπνιστεί και σε πετάξει κάτω . Μη λές και δείχνεις με το χέρι σου πολλά γιατί ομοιάζεις με κάποιον που δεν θέλω να πω. Σου λέω για τελευταία φορά «ΟΧΙ! Δεν θα κόψεις τα δέντρα για να κάνεις το Parking των ονείρων σου. Να βρείς άλλο μέρος και τρόπο να βάλεις τα ΙΧ, εκεί κοντά στη γειτονιά σου , στο δικό σου Ράιχ που τόσο αγάπησες».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργος: Μια πόλη κάποτε, σήμερα

Η στοά του Ναυπλίου