Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Βάρσες Αρκαδίας, ησυχαστήριο

 

Μοναστηριακά μονοπάτια με αφετηρία το Ναύπλιο.

Προορισμός σας η Αρκαδία και η Ι. Μ. Βαρσών (ανδρικό μοναστήρι, επισκέψιμο) στην οροσειρά του Κτενιά.

Διαδρομή: Ναύπλιο-Μύλοι -(στον κόμβο προς Κιβέρι επιλέγεται προς Τρίπολη) -Αχλαδόκαμπος- Τεγέα (Αγιωργήτικα: στο ύψος του Στενού-Λιθοβούνια)- Βάρσες- Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Βαρσών.

Η Αρκαδία θεωρείται λόγω του πλήθους των μοναστηριών της ως το μικρό Άγιο Όρος της Ελλάδας. Προτιμήστε τον οδικό άξονα Άργους-Τριπόλεως και τη διαδρομή από έναν πολυσύχναστο κάποτε δρόμο -με εστιατόρια και ακόμα παλαιότερα με χάνια κατά μήκος της – που λόγω των πολλών στροφών και της αργής πορείας του, ονομάστηκε Κωλοσούρτης!

Φτάνοντας στην αρκαδική γη από το Παρθένι -το όρος που ενώνει την Αργολίδα με την Αρκαδία- η εναλλαγή τοπίου και χρωμάτων είναι μαγική.

Η αρκαδική γη σήμερα σε μεγάλο βαθμό και σε σχέση με το παρελθόν, είναι καλλιεργήσιμη. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της παραμένει ορεινό και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος ότι στα δύσβατα εδάφη της βρήκαν θέση κρησφύγετα μοναχών όσο και πολεμιστών. Βραχοσπηλιές και βραχομονάστηρα εξελίχτηκαν σε ασκηταριά, καταφύγια για τους ήρωες της επανάστασης, ησυχαστήρια παρότι επισκέψιμα και ανοικτά σήμερα στον επισκέπτη.

Το μοναστήρι

Η σιωπή σε ανάλογους χώρους είναι υποβλητική και ίσως απαραίτητη.

Η θέα πάνω από την οροσειρά του Κτενιά μαγευτική. Ο αέρας καθάριος.

Ο επισκέπτης θα δει κειμήλια και μαρμάρινες επιγραφές που χρονολογούνται αρκετά παλιά αφού η νεόδμητη μονή χτίστηκε σε παλιότερο μοναστήρι του 1030 μ.Χ.

Στο αρχονταρίκι του θα σας κεράσουν μαστίχα λικέρ και λουκούμι, το καθιερωμένο κέρασμα των χριστιανών μοναχών και με διάθεση οικεία ξεπερνώντας την απομόνωση με τη θέληση. Το κυρίαρχο στοιχείο σε αυτό το αποκοσμικό υψόμετρο είναι ο ορίζοντας και η ησυχία.

Ένα γειτονικό μοναστήρι που θα αγνάντευε κανείς με το αετήσιο μάτι του απο δω πάνω ψηλά προσεγγίζεται από την εθνική οδό Τριπόλεως-Καλαμάτας ή πάνω από το ορεινό μονοπάτι του Αρτεμησίου. Κάνοντας αφετηρία το χωριό Καρυά Αργολίδας (περνώντας μέσα από την τοποθεσία Πραγκατσάκι) θα δει εγκατεστημένο, στο ύψωμα του Γουλά Νεστάνης, την Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπήκοου (11ου αι.μ.Χ.). Χτισμένη κι αυτή σε βράχο, φυλάει στα σπλάχνα της μια σπάνια εικόνα της Παναγίας φτιαγμένη από τα χέρια του Ευαγγελιστή Λουκά.

 

Κοντινές διαδρομές

Στενό -Στάδιο-Ρίζες-Δολιανά

Λουκάς-Ζευγαλατιό-Νιοχώρι-Στενό-Επισκοπή-Στάδιο-Τεγέα

Ο τόπος αυτός είναι και ένας υπέροχος οινοτουριστικός προορισμός.( δες οινοτουρισμός στη Τεγέα).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο βάλτος μας

  Διήγημα: “Ο βάλτος μας” Της Κατερίνας Γραμματικού //  αναδημοσίευση απο το www.fractalart.gr          Ο βάλτος μας   – Φύγε από κει! Είναι...