κλίμα εκτάκτου ανάγκης


 Αμερική, Ευρώπη, Σιβηρία, Νότια Αφρική, Αραβία, Αυστραλία και ένα ακόμη Καλοκαίρι που φλέγεται. Αυτή τη χρονιά τα φαινόμενα ήταν -και συνεχίζουν να είναι- πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Κάθε πέρσι και καλύτερα;

Από το 1880 αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη, γιατί μέχρι τα τέλη του 18ου αι. δεν υπάρχουν έρευνες, έστω ενδείξεις που να καταγράφουν το κλίμα και τις αλλαγές του.

Η επιστήμη του κλίματος ερευνά από τον 19ο και το 1876 ο Peter Kropotkin καταγράφει ένα συμπέρασμα διαχρονικό, σαν ένα κακό σημάδι που θα μας σημαδεύει:

«από την έναρξη της Βιομηχανικής επανάστασης άρχισαν να λιώνουν οι παγετώνες της Σιβηρίας».

Στα 1896 (εποχή που αναβίωναν οι ολυμπιακοί αγώνες σημειωτέον) «ο διπλασιασμός της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης κατά 5-6 oC (πηγή Κλιματική αλλαγή-εφημερίδα των Συντακτών, 2021).

Ένας κόσμος μοιραίος,

σε έκτακτη ανάγκη,

σκύβει πάνω στις πληγές του.

Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής δεν «αλλάζουν» πια, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να συρρικνωθούν οι επιπτώσεις μέσω δράσεων που θα εμποδίζουν τη περαιτέρω (αυτο)καταστροφή του πλανήτη. Η προστασία της Βιοποικιλότητας, ο μηδενισμός των αερίων του θερμοκηπίου ίσως οδηγήσουν στην Κλιματική ουδετερότητα –από τον επόμενο αιώνα και μετά- και παραμείνει ο «πλανήτης ζωντανός».

Πρωτοβουλίες, μηχανισμοί, βίβλοι και κινήματα, συμφωνίες, εργαλειοποιούν στο «Χρηματιστήριο των ρύπων» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι ενέργειες βαίνουν καλώς σε έναν «ορθολογικό» σκοπό.

Οι πυρκαγιές ήρθαν ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, της αύξησης της θερμοκρασίας, της παρατεταμένης ζέστης, της υπερβολικής συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα και της εξάρτησης της οικονομίας από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ελλάδα πλήττεται σοβαρά από κλιματικές καταστροφές, το φωνάζουν χρόνια τώρα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστήμονες και μεμονωμένα άτομα.

Δεν τους ακούμε μάλλον.

Η πολιτική έχει ρόλο στην αποφυγή ακραίων φαινομένων, στη μέριμνα και την προστασία του πολίτη. Προετοιμασία για αντιπυρικές περιόδους, πρόβλεψη και μελέτη φαινομένων, αντιπλημμυρικά έργα, πρόσληψη ικανού αριθμού ανθρώπινου δυναμικού και πυροσβεστικών μέσων.

Ας μην επαναπαυόμαστε στους εθελοντές.

Ας μην ψάχνουμε για εμπρηστές!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργος: Μια πόλη κάποτε, σήμερα

Η στοά του Ναυπλίου