Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Γλυκός πάντα ο Έπαινος


Σε ανατροφοδοτεί, σου δίνει μικρή παρώθηση να συνεχίσεις, να μην υποταχτείς, να παραμείνεις, να βρίσκεις λίγο χρόνο ακόμη...

Ο έπαινος είναι πάντα γλυκός, απ’ όπου κι αν προέρχεται.  

Ξέρει πως έχεις κουραστεί, πολύ ή λίγο δεν μετρά, πως δεν ήσουν σίγουρος να εκθέσεις κάποιο απ’ τα έργα σου, να εκτεθείς. Κι αν δεν είχαν βγει ποτέ απ’ το σκοτεινό δωμάτιο, το συρτάρι ή το κλειστό τετράδιο, ο έπαινος θα έρθει να στα φωτίσει μονομιάς. Θα τα γνωρίσει σε άλλους, σαν να ήταν δημιουργίες δικές του.


  

 Μετά τον έπαινο του περιοδικού Κέφαλος (2021).

Τους ευχαριστώ!


Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

 Η ερημία του φετινού Χειμώνα δείχνει να πέρασε.

Στιγμές μιάς πόλης που μικραίνει χωρίς κόσμο,

μεγαλώνει όταν στα σοκάκια της στριμώχνεσαι.

Δεκαπενταύγουστος.

Το Καλοκαιράκι κρατά σθεναρά.

Ζέστη.

Το φως διάχυτο παντού.

Ευτυχώς, ο Ήλιος παραχωρεί ευγενικά το μανδύα στη δροσιά της Νύχτας.

                                 





αυτός ο Χειμώνας ήταν απροσπέλαστος.







Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Βάρσες Αρκαδίας, ησυχαστήριο

 

Μοναστηριακά μονοπάτια με αφετηρία το Ναύπλιο.

Προορισμός σας η Αρκαδία και η Ι. Μ. Βαρσών (ανδρικό μοναστήρι, επισκέψιμο) στην οροσειρά του Κτενιά.

Διαδρομή: Ναύπλιο-Μύλοι -(στον κόμβο προς Κιβέρι επιλέγεται προς Τρίπολη) -Αχλαδόκαμπος- Τεγέα (Αγιωργήτικα: στο ύψος του Στενού-Λιθοβούνια)- Βάρσες- Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Βαρσών.

Η Αρκαδία θεωρείται λόγω του πλήθους των μοναστηριών της ως το μικρό Άγιο Όρος της Ελλάδας. Προτιμήστε τον οδικό άξονα Άργους-Τριπόλεως και τη διαδρομή από έναν πολυσύχναστο κάποτε δρόμο -με εστιατόρια και ακόμα παλαιότερα με χάνια κατά μήκος της – που λόγω των πολλών στροφών και της αργής πορείας του, ονομάστηκε Κωλοσούρτης!

Φτάνοντας στην αρκαδική γη από το Παρθένι -το όρος που ενώνει την Αργολίδα με την Αρκαδία- η εναλλαγή τοπίου και χρωμάτων είναι μαγική.

Η αρκαδική γη σήμερα σε μεγάλο βαθμό και σε σχέση με το παρελθόν, είναι καλλιεργήσιμη. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της παραμένει ορεινό και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος ότι στα δύσβατα εδάφη της βρήκαν θέση κρησφύγετα μοναχών όσο και πολεμιστών. Βραχοσπηλιές και βραχομονάστηρα εξελίχτηκαν σε ασκηταριά, καταφύγια για τους ήρωες της επανάστασης, ησυχαστήρια παρότι επισκέψιμα και ανοικτά σήμερα στον επισκέπτη.

Το μοναστήρι

Η σιωπή σε ανάλογους χώρους είναι υποβλητική και ίσως απαραίτητη.

Η θέα πάνω από την οροσειρά του Κτενιά μαγευτική. Ο αέρας καθάριος.

Ο επισκέπτης θα δει κειμήλια και μαρμάρινες επιγραφές που χρονολογούνται αρκετά παλιά αφού η νεόδμητη μονή χτίστηκε σε παλιότερο μοναστήρι του 1030 μ.Χ.

Στο αρχονταρίκι του θα σας κεράσουν μαστίχα λικέρ και λουκούμι, το καθιερωμένο κέρασμα των χριστιανών μοναχών και με διάθεση οικεία ξεπερνώντας την απομόνωση με τη θέληση. Το κυρίαρχο στοιχείο σε αυτό το αποκοσμικό υψόμετρο είναι ο ορίζοντας και η ησυχία.

Ένα γειτονικό μοναστήρι που θα αγνάντευε κανείς με το αετήσιο μάτι του απο δω πάνω ψηλά προσεγγίζεται από την εθνική οδό Τριπόλεως-Καλαμάτας ή πάνω από το ορεινό μονοπάτι του Αρτεμησίου. Κάνοντας αφετηρία το χωριό Καρυά Αργολίδας (περνώντας μέσα από την τοποθεσία Πραγκατσάκι) θα δει εγκατεστημένο, στο ύψωμα του Γουλά Νεστάνης, την Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπήκοου (11ου αι.μ.Χ.). Χτισμένη κι αυτή σε βράχο, φυλάει στα σπλάχνα της μια σπάνια εικόνα της Παναγίας φτιαγμένη από τα χέρια του Ευαγγελιστή Λουκά.

 

Κοντινές διαδρομές

Στενό -Στάδιο-Ρίζες-Δολιανά

Λουκάς-Ζευγαλατιό-Νιοχώρι-Στενό-Επισκοπή-Στάδιο-Τεγέα

Ο τόπος αυτός είναι και ένας υπέροχος οινοτουριστικός προορισμός.( δες οινοτουρισμός στη Τεγέα).



τρία χρώματα για μια "παλιά" ταινία

 Αν ψάχναμε στα χρώματα να συμβολίσουμε αξίες και ιδεώδη, το τρίπτυχο που ξεδιπλώνει ο πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Κισλόφσκι αρκούσε.

Ραμμένη πάνω σε patchwork σημαίας, κάθε χρώμα και ταινία, κάθε ταινία και μια αξία, συμβολισμοί πολλοί.

Στο χρώμα της φωτιάς, του πάθους και του θυμού, της πάλης των τάξεων και της αριστεράς, της επανάστασης, το κόκκινο πανί, η αντίθεση στο κιαροσκούρο.

Στο κόκκινο η αδελφοσύνη θέλει να κατακτηθεί.

Στο μπλε της πορσελάνης, της ηρεμίας, του απέραντου χαλάζιου, της μπλε ώρας της ημέρας λίγο πριν χαθεί το φως, υπερασπίζεται την ελευθερία, την συναισθηματική, πολιτική, κοινωνική. Ακόμα και στα μπλε η εσωτερική μάχη με τον εαυτό φαίνεται όντως πιο δύσκολη απ’ ότι με τους άλλους. Απαιτεί τεράστια δύναμη για να σηκωθείς μετά από μια προσωπική καταστροφή, από το ατέλειωτο βάσανο της αγάπης. Υπάρχει ωστόσο πάντα η ελπίδα κι ο δρόμος της μοναξιάς ως λύτρωση, όσο κι αν προτιμάται κάποιες φορές, ματαιοπονεί μπροστά στην επικοινωνία. Αλήθεια, πόσο ανάγκη υπάρχει στο να παραμένουμε συνδεδεμένοι;

Θέλω να ανήκω, να είμαι.

Τότε, όταν η τριλογία έπαιρνε σάρκα και οστά (’93-’94), η συνθήκη του Μάαστριχ (1992) δυνάμωνε τα ντεσιμπέλ του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους με τη μουσική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όταν η μουσική προσομοιάζει με τον συνθετικό ιστό μιας κοινωνίας). Η ανάγκη να είμαστε σε επικοινωνία ολοένα και δυναμώνει από τότε.

Λίγο αργότερα ήταν, που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (και τα δίκτυα γενικά) θα ανέτρεπαν κάθε προσδοκία.

Μεταξύ των πολλών ερωτημάτων που τίθενται στις ταινίες είναι και το πόσο κοντά είναι το αναπόφευκτο της απάτης .Το απαντά στην κόκκινη ταινία με την ύπαρξη ενός περίεργου τύπου (πρώην δικαστή) που η περιέργεια να θέλει να μάθει τον κάνει να κρυφακούει. Είναι στα αλήθεια ένας ηδονοβλεψίας που δεν αντιστέκεται στη δύναμη που του ασκεί το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου του. Αν είναι έγκλημα αυτό που κάνει, τότε στις μέρες μας το να έχεις κατάματα τόση βία και αίμα και να μην παρεμβαίνεις, τι είν


αι;

Ποια η ευθύνη, αντίστοιχα, από τις επιπτώσεις μιας οικολογικής καταστροφής, αν κάθε συμπτωματικό γεγονός δηλώνεται ως τυχαίο; Η ιστορία θα επαναλαμβάνει τον εαυτό της χωρίς εμάς;

Στην λευκή πτυχή της τριλογίας ένας πολίτης (προερχόμενος από κομμουνιστική χώρα) διεκδικεί την ισότητα στη χώρα του φωτός. Αναζητά επίσης την αγνότητα, την ειλικρίνεια, την ασφάλεια στην συντροφιά, μια δική του πίστη, αλλά γνωρίζει τον φόβο στη συζυγία, την εγκατάλειψη και την ένδεια, το τι σημαίνει να μην έχεις τίποτα.

Η τριλογία παραμένει αειθαλής. Έχει ενιαία γραμμή και πατάει στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με την σειρά της πατάει στο Διαφωτισμό, στη Γαλλική επανάσταση, στους αγώνες ενάντια στον φασισμό και τον ολοκληρωτισμό, στα ιδεολογικά (και καλλιτεχνικά) ρεύματα ανά εποχή. Μοιάζει με κάθε σημαία σαν αυτές που κραδαίνουν μαχητές και υπερασπιστές των αξιών στο πέρασμα της ιστορίας. Από τη μια αποτελεί σύμβολο εξουσίας και ισχύος. Την ίδια στιγμή από αντικείμενο μνήμης εύκολα χρησιμεύει σε λάβαρο εξέγερσης. Κι αυτό δεν το θέλουμε πάντα. Στις μέρες μας ιδίως, που οι σημαίες ανεξαρτησίας επιστρέφουν, ως μια τάση εναντίωσης με τα καθεστώτα που αμφισβητούνται, θα ψάχνουμε σε κάθε κόχη και αγκωνή να βρίσκουμε σημάδια και λεκέδες που τις δικαιώνουν.


δημοσιεύτηκε στο www.freesocial.gr 

Θεία Δίκη δεν υπάρχει

 Ο παράδεισος της καθημερινής ζωής, η Αγία Καθημερινότητα που παράγει ποιητές και λογοτέχνες, μπορεί αναπάντεχα να μετατραπεί σε κόλαση.

Είμαι η ζωή που θέλουν να ζήσουν…

Οι ταυτίσεις εξανεμίζονται όταν ένας απλός υπάλληλος οδηγείται στον ανακριτή κι έπειτα στο δικαστήριο μέχρι την οριστική του εξαφάνιση.

Ο Γιόζεφ Κ. του Φραντς Κάφκα (1962 ) όπως παρουσιάστηκε στην ταινία του Όρσον Ουέλς (Τhe Trial , 1962) καθώς επίσης και στο διασκευασμένο θεατρικό από τους Ζιντ-Μπαρρώ, είναι ένας κοινός άνθρωπος που του προσάπτουν αβάσιμες κατηγορίες, τον φορτώνουν ενοχές γιατί κάπου έσφαλε. Δίχως να έχει αδικήσει είναι ένας απατεώνας, δίχως να μπει φυλακή ζει σαν έγκλειστος. Ο ορθολογισμός δεν υπακούει στους ανόητους ισχυρισμούς  του περί «αθωότητας του κατηγορούμενου», ενός κατηγορούμενου χωρίς κατηγορία. Το λαβυρινθώδες παράλογο οδηγεί τον «ένοχο» στην παράνοια, μέχρι το σημείο (ίσως να το επιζητά κιόλας) να θέλει την τιμωρία του (αναλαμβάνοντας έτσι την ευθύνη και παύοντας να βιώνει πόνο/οργή). Ανεπαρκείς και αβάσιμες ενοχές τον βαραίνουν- μήπως έχει παραλείψει κάποιο αδίκημα;- ενώ οι άλλοι ζουν τη ζωή μέσω της ζωής που θέλουν να ζήσουν. Το σύνδρομο της ενοχής είναι η κατηγορία του ίδιου του εαυτού ως κολάσιμη πράξη από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει.

Η θέληση και η βούληση εξασθενούν στο βωμό της ευνομίας, της νομιμότητας, της ορθολογικής τάξης πραγμάτων. Ο Γιόζεφ, όπως κάθε Γιόζεφ Κ. γίνεται ο «ένοχος» του συστήματος διανομής προνομίων, δικαιωμάτων και πόρων, στο ίδιο που αποτελεί αναπόσπαστο μέλος, μα όταν ζητά δικαιοσύνη καλείται «να πληρώσει» προκειμένου να διορθωθούν ορισμένες ατέλειες. Καθώς νικιούνται και οι τελευταίες αντιστάσεις του φτάνει να συναινεί μπρος στην υπερδύναμη –τους ανίκητους θεσμούς, την εξουσία. Η εξουσία που συντηρεί τον αποδυναμώνει και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων συνθλίβεται από σκέψεις ανεπάρκειας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα παραπολιτικά Αργολίδας»

# Η δίκη του Κάφκα # δικαιοσύνη # Ορσον Ουέλς # κινηματογραφική ταινία


κλίμα εκτάκτου ανάγκης


 Αμερική, Ευρώπη, Σιβηρία, Νότια Αφρική, Αραβία, Αυστραλία και ένα ακόμη Καλοκαίρι που φλέγεται. Αυτή τη χρονιά τα φαινόμενα ήταν -και συνεχίζουν να είναι- πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Κάθε πέρσι και καλύτερα;

Από το 1880 αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη, γιατί μέχρι τα τέλη του 18ου αι. δεν υπάρχουν έρευνες, έστω ενδείξεις που να καταγράφουν το κλίμα και τις αλλαγές του.

Η επιστήμη του κλίματος ερευνά από τον 19ο και το 1876 ο Peter Kropotkin καταγράφει ένα συμπέρασμα διαχρονικό, σαν ένα κακό σημάδι που θα μας σημαδεύει:

«από την έναρξη της Βιομηχανικής επανάστασης άρχισαν να λιώνουν οι παγετώνες της Σιβηρίας».

Στα 1896 (εποχή που αναβίωναν οι ολυμπιακοί αγώνες σημειωτέον) «ο διπλασιασμός της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης κατά 5-6 oC (πηγή Κλιματική αλλαγή-εφημερίδα των Συντακτών, 2021).

Ένας κόσμος μοιραίος,

σε έκτακτη ανάγκη,

σκύβει πάνω στις πληγές του.

Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής δεν «αλλάζουν» πια, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να συρρικνωθούν οι επιπτώσεις μέσω δράσεων που θα εμποδίζουν τη περαιτέρω (αυτο)καταστροφή του πλανήτη. Η προστασία της Βιοποικιλότητας, ο μηδενισμός των αερίων του θερμοκηπίου ίσως οδηγήσουν στην Κλιματική ουδετερότητα –από τον επόμενο αιώνα και μετά- και παραμείνει ο «πλανήτης ζωντανός».

Πρωτοβουλίες, μηχανισμοί, βίβλοι και κινήματα, συμφωνίες, εργαλειοποιούν στο «Χρηματιστήριο των ρύπων» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι ενέργειες βαίνουν καλώς σε έναν «ορθολογικό» σκοπό.

Οι πυρκαγιές ήρθαν ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, της αύξησης της θερμοκρασίας, της παρατεταμένης ζέστης, της υπερβολικής συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα και της εξάρτησης της οικονομίας από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ελλάδα πλήττεται σοβαρά από κλιματικές καταστροφές, το φωνάζουν χρόνια τώρα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστήμονες και μεμονωμένα άτομα.

Δεν τους ακούμε μάλλον.

Η πολιτική έχει ρόλο στην αποφυγή ακραίων φαινομένων, στη μέριμνα και την προστασία του πολίτη. Προετοιμασία για αντιπυρικές περιόδους, πρόβλεψη και μελέτη φαινομένων, αντιπλημμυρικά έργα, πρόσληψη ικανού αριθμού ανθρώπινου δυναμικού και πυροσβεστικών μέσων.

Ας μην επαναπαυόμαστε στους εθελοντές.

Ας μην ψάχνουμε για εμπρηστές!


Μια πόλη μαγική (οδηγός θύμησης μιας πόλης)

Δημοσιεύτηκε στο www.culturepoint.gr  Δεκάδες στοιχισμένα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν τη μεγάλη πλατεία, τον περιφρουρημένο λιμώνα των ca...